Migraine voorkomen: makkelijker gezegd dan gedaan

Migraine voorkomen: makkelijker gezegd dan gedaan

Migraine voorkomen zonder geneesmiddelen

Migraine voorkomen zonder geneesmiddelen is niet zo evident. Toch zijn er een aantal zaken waarop je kunt letten om eventuele aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. Erfelijkheid kan een rol spelen in de frequentie van migraineaanvallen, maar ook specifieke uitlokkende factoren spelen een belangrijke rol.

Er zijn meer vrouwen dan mannen die last hebben van migraine. De vrouwelijke hormonen spelen hierbij een grote rol. Tijdens de menopauze neemt vaak de frequentie en de intensiteit van de migraineaanvallen af. Bij zwangere vrouwen met migraine is het vaak zo, dat tijdens het eerste trimester van de zwangerschap een verslechtering is. Later in de zwangerschap verdwijnen de aanvallen dan nagenoeg. Ook migraine tijdens de maandstonden is een gevolg van hormonale veranderingen in het vrouwenlichaam.

Bepaalde voedingsmiddelen zouden een migraineaanval kunnen uitlokken. Deze kunnen voor iedere migrainepatiënt anders zijn. Migrainelijders weten doorgaans van zichzelf wat zij wel of niet kunnen eten en welke voedingsmiddelen zij dus zoveel mogelijk dienen te vermijden. De grootste boosdoeners in ‘de categorie eten en drinken’ zijn dranken die cafeïne bevatten, chocolade, sommige kazen en alcoholische dranken, waarvan rode wijn op kop. Ook de smaakversterker mononatriumglutamaat (E621, zit in vele Chinese gerechten verwerkt maar ook in sommige kant- en klaar dingen van bij ons) en nitraten (hotdogs, worsten en bereide vleeswaren) zijn bekend als mogelijke uitlokkers van migraine.

Ook de levensstijl kan een migraineaanval uitlokken. Zaken als slaapgebrek, roken, niet op tijd eten of reizen kunnen verantwoordelijk zijn voor een migraineaanval. Sommige personen kunnen ook een aanval krijgen van bepaalde zintuiglijke waarnemingen, zoals fel licht of bepaalde geuren.

Het is dan ook niet altijd even evident om na te gaan wat bij jou nu precies de migraine uitlokt. Duidelijkheid komt hierover in vele gevallen slechts na gecontroleerde testen.

Het is dus belangrijk eerst na te gaan wat bij jou migraineaanvallen kan uitlokken, om dan deze uitlokkers zoveel mogelijk te vermijden om aanvallen te voorkomen. Maar ook meer regelmaat in het leven kan vaak soelaas bieden voor migrainepatiënten. We denken hierbij onder andere aan regelmatig bewegen of sporten, regelmatige uren slapen en op regelmatige tijdstippen eten.

Migraine voorkomen met geneesmiddelen

Tegenwoordig kan migraine ook tamelijk goed voorkomen worden met geneesmiddelen. Zo’n tachtig procent van de migrainelijders boekt prima resultaten met deze vorm van preventieve behandeling. Preventieve medicatie kan immers de hoeveelheid, de intensiteit en de duur van de aanvallen ingrijpend veranderen. Op die manier kan je leven ook weer ‘leefbaar’ worden.

Preventieve geneesmiddelen zijn allicht de oplossing voor jou indien je meer dan één migraineaanval per week hebt, of je aanvallen zo zwaar zijn dat je meer dan één dag niet op een normale manier kunt functioneren.

Omdat deze preventieve geneesmiddelen enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn, dien je dit te bespreken met je huisarts.