Visolie bij depressie

Visolie bij depressie

Visoliecapsules bij depressie

Naar de effecten van het gebruik van Omega3, het voornaamste bestanddeel in visolie, tegen depressie, angsten en stress zijn reeds tal van onderzoeken gedaan. Uit die onderzoeken is gebleken dat als je één tot twee gram per dag van het EPA-vetzuur (wat een onderdeel is van Omega3-vetzuren) inneemt dit een zeer gunstig effect kan hebben op je gemoedstoestand.

Visoliecapsules of levertraan bij depressie

Visoliecapsules kunnen genomen worden bij depressie, wat met levertraan? In onze westerse voedingspatroon zitten relatief weinig Omega3-vetzuren terwijl Omega6-vetzuren zo’n beetje oververtegenwoordigd zijn. Vroeger werd vaak levertraan geadviseerd als voedingssupplement, vanwege het hoge gehalte aan Omega3-vetzuren. Tegenwoordig kan het echter veel gemakkelijker en minder vies met visoliecapsules. Visolie bevat ook veel Omega3-vetzuren en is in feite een moderne variant van levertraan.

Welke visolie kiezen bij depressie?

Er zijn tal van verschillende visolies op de markt die kunnen genomen worden in geval van depressie.

Visolie bevat ook nog andere Omega3-vetzuren waarvan de werking niet is aangetoond voor de verbetering van de emotionele gezondheid. DHA is hier een voorbeeld van, wat dan weer goed zou zijn voor andere kwalen. Je moet dus op zoek naar visolie capsules met een hoog EPA-gehalte, en het liefst zo min mogelijk DHA per capsule. Het zijn relatief dure capsules, omdat ze een hoge concentratie Omega3 en EPA bevatten. Waar kan je dus op letten als je visoliecapsules zoekt die je helpen je stemming te verbeteren?

Concentratie. Hoe hoger de concentratie Omega3 per capsule is, hoe minder je er van hoeft te nemen. En dus hoe minder onnodige, andere stoffen die je binnenkrijgt.

Grootte van de capsule. Hoe groter de capsule is, hoe minder gemakkelijk het zal zijn deze door te slikken.

De EPA/DHA verhouding. Hoe hoger deze verhouding, hoe beter de effectiviteit blijkt te zijn.

Tenslotte is uiteraard ook de prijs belangrijk.

Visolie bij depressie en andere kenmerken van een tekort

Een tekort aan Omega3 in de visolie is dus niet goed voor je stemmingswisselingen en depressie, maar er zijn ook nog andere kenmerken van vetzuurtekorten:

Fysieke tekenen kunnen zijn: overdreven dorst, vaak moeten urineren, harde en droge bobbeltjes op de huid, ruwe of droge huid en broos haar, hoofdroos en zachte, broze nagels.

Ook kan het meer aanleg voor allergieën, zoals eczeem of hooikoorts veroorzaken.

Visuele symptomen kunnen zijn: een slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen.

Ook aandachtsproblemen kunnen zich voordoen, zoals afgeleid worden en moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven.