Chronische depressie

Chronische depressie

Wat is chronische depressie?

Wanneer je last hebt van een chronische depressie, heb je een relatief lichte vorm van een gewone depressie. De symptomen en verschijnselen die zich bij een gewone depressie voordoen, voelen bij een chronische depressie stukken lichter en je hebt ook last van minder verschijnselen en symptomen. Het nadeel van deze depressie is, dat het een langdurige vorm van depressie is. Je verkeert in een chronische depressie wanneer je klachten minstens twee jaar duren.

Wat zijn de kenmerken van een chronische depressie?

Bij chronische depressie kan de ernst en het aantal symptomen zeer sterk variëren. Zo kan je lange perioden hebben waarin je jezelf somber voelt maar deze perioden kunnen ook snel weer omslaan naar perioden waarin u zich beter voelt en u een minder depressief gevoel heeft. Het ‘zich beter voelen’ in deze vorm van depressie kan twee maanden duren, in deze twee maanden heeft u totaal geen last van uw klachten en uw depressieve gevoelens. Ondanks dat u zich in deze perioden beter voelt blijft er wel rondom u een sombere stemming hangen.

Verder bestaat de mogelijkheid dat bij uw Chronische depressie stoornissen van een gewone depressie optreden. Wanneer je last krijgt van een bijkomende depressie, spreken we van een opgestapelde depressie, dit wordt ook wel een dubbele depressie genoemd.

De klachten waarvan je last kunt hebben tijdens een chronische depressie zijn onder andere:

  • Je hebt een slechte eetlust of eet juist teveel.
  • Je hebt veel slaap nodig of slaapt juist te weinig.
  • Je hebt weinig energie en last van vermoeidheid.
  • Je hebt een gering gevoel van eigenwaarde.
  • Je kunt jezelf slecht concentreren en je hebt problemen om tot een besluit te komen.
  • Je hebt een sterk gevoel van hopeloosheid.

Bij chronische depressie zijn de klachten relatief lichter dan bij een gewone (unipolaire) depressie. Maar dat betekent niet dat je er minder onder lijdt, het is namelijk zo dat deze depressie erg lang kan duren wat soms wel een aantal jaren kan zijn. Verder heb je ook geen periode waarin je jezelf echt goed en lekker voelt waardoor je ook erg kan lijden. Je bent ook behoorlijk beperkt in je functioneren, zowel privé als op het werk. Je hebt een eenzaam gevoel en het lijkt alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Ook voel je jezelf ontzettend ongelukkig en er is ook niets wat je blij of vrolijk kan maken.

In een Chronische depressie is het ook moeilijk om toe te geven dat je in een depressie verkeert, dit is nog moeilijker dan bij een gewone depressie.