De behandeling van chronische depressie

De behandeling van chronische depressie

Behandeling chronische depressie: inleiding

Een chronische depressie gaat niet vanzelf over en de behandeling ervan is dus noodzakelijk. Het gebruik van medicijnen leidt vaak wel tot vermindering van de klachten, maar het neemt de depressie niet helemaal weg. De beleving van een chronische depressie kan zowel zwaar als minder zwaar worden ervaren.

Behandeling chronische depressie met psychotherapie

Een luisterend oor kan al wat betekenen bij de behandeling van een chronische depressie. Dit kan reeds praten met een goede vriend betekenen, maar als er sprake is van een echte depressie is praten met een professioneel iemand aan te raden. Dan kan er overgegaan worden op psychotherapie. Er zijn verschillende vormen van psychotherapie, dus dit dien je dan ook eerst met de huisarts te overleggen zodat hij je kan doorverwijzen naar de vorm die het best bij jou past. Psychotherapie kan ook in de polikliniek van een ziekenhuis worden toegepast.

Behandeling chronische depressie met antidepressiva

Antidepressiva worden vaak voorgeschreven ter behandeling van een chronische depressie. Antidepressiva zijn medicijnen die een depressie kunnen voorkomen of onderdrukken. Ook worden ze voorgeschreven bij angst- en eetstoornissen. Bij ongeveer zeventig procent van de gebruikers werken antidepressiva en nemen de depressieve gevoelens na verloop van tijd af.

Er kunnen evenwel verschillende bijwerkingen optreden bij het gebruik van antidepressiva. Voorbeelden van mogelijke bijwerkingen zijn sufheid, slaperigheid, droge mond, verstopping, overmatig transpireren, wazig zien, moeilijk plassen, misselijkheid, hartkloppingen, verminderde of geen zin in seks, onrust in de benen, hoofdpijn, beven en tijdelijk ontstaan van angsten en/of onrust. Deze bijwerkingen zijn vaak meteen merkbaar, terwijl de genezende werking pas na twee tot vier weken merkbaar is. Daarom wordt gedurende die periode tot het antidepressivum gaat werken, vaak een slaap- of kalmeringsmiddel voorgeschreven. Antidepressiva kunnen gedurende een lange periode geslikt worden. Hoe lang een patiënt het geneesmiddel precies moet nemen, hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld de ernst en de duur van de depressie en van het aantal depressies in het verleden. Ook erfelijke aanleg en het blijven voortbestaan van belastende omgevings- of psychologische factoren spelen hierbij een rol. Om te voorkomen dat een depressie terugkeert, wordt vaak geadviseerd om na het verdwijnen van de depressie nog minstens zes maanden het antidepressivum te slikken. Daardoor wordt de depressie gedurende die tijd nog onderdrukt.

Het stoppen met gebruik moet steeds in overleg met de behandelende arts gebeuren. Na plots stoppen kunnen er verschillende ontwenningsverschijnselen optreden, zoals buikpijn, slapeloosheid, diarree, misselijkheid, spierpijn en gevoelens van onrust. Er moet dus geleidelijk afgebouwd worden om deze ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Chronische depressie behandelen met Bach bloesems

Ook Bach bloesems zijn geschikt om ondersteuning te bieden bij het behandelen van een chronische depressie. Bach bloesems veroorzaken geen enkele bijwerking en werken niet verslavend. Bach bloesems helpen je om het leven weer wat rooskleuriger in te zien en weer zin te krijgen in het leven. Je zult ook weer in jezelf gaan geloven, waardoor je weer initiatief kunt nemen en niet meer ‘geleefd wordt’.