Migraine: meer dan alleen maar hoofdpijn

Migraine: meer dan alleen maar hoofdpijn

Wat is migraine?

Bij het woord ‘migraine’ denken de meeste mensen aan ‘hoofdpijn’. Maar dit is slechts één van de vele symptomen van migraine: het is een neurologische aandoening.

Migraine is een periodiek optredende, kloppende hoofdpijn, meestal aan één zijde van het hoofd en kan een zeer ernstige intensiteit hebben. Andere symptomen kunnen misselijkheid en braken, extreme gevoeligheid voor licht, geluid en geuren zijn. In sommige gevallen treden er ook gezichtsstoornissen op, zoals lichtflitsen, blinde vlekken en zigzagpatronen voor de ogen. Deze gezichtsstoornissen noemt men een aura.

Migraine komt driemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en heeft een negatieve invloed op de mensen, hun privéleven en hun werk.

Hoe begint een migraineaanval?

Een migraineaanval begint onder invloed van een uitlokkende factor. De hersenen gaan een bepaalde stof uitscheiden: aminen. Deze aminen werken als boodschappers en stimuleren de bloedvaten rond de hersenen. Deze bloedvaten zetten dan uit, waardoor de bloedtoevoer toeneemt. De stoffen worden door het bloed naar de hersenzenuw gestuurd waar zij de pijn en de mogelijke andere symptomen veroorzaken. Bij sommige mensen die gevoelig zijn voor migraine, kunnen deze reacties in gang gezet worden wanneer bepaalde delen van de hersenen ‘over gestimuleerd’ worden door een bepaalde migraine-uitlokkende factor.

Deze uitlokkende factoren kunnen anders zijn bij de verschillende migrainepatiënten, maar de meest voorkomende factoren zijn bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade, alcohol (en rode wijn in het bijzonder), sommige kazen, cafeïne, citrusvruchten, uien, mononatriumglutamaat (E621), nitraten en de zoetstof aspartaam.

Niet alle migrainepatiënten zijn gevoelig voor voedingsmiddelen. Bij sommigen worden de aanvallen uitgelokt door de hormonale veranderingen tijdens de menstruatie, de menopauze of het gebruik van de pil. Andere uitlokkers kunnen zijn: emotionele verstoring of opwinding, honger (waaronder diëten of religieus vasten), medicatie, omgevingsfactoren zoals verandering van het weer, hoogte of tijdszone, bepaalde geuren of vermoeidheid.

Hoe wordt de diagnose van migraine gesteld?

Wanneer je hulp zoekt, is het belangrijk dat je een professionele zorgverlener zoekt die begrijpt dat migraine meer is dan zomaar hoofdpijn.

Aangezien er nogal wat mensen aan migraine lijden, is het niet onwaarschijnlijk dat je iemand kent die ook aan deze aandoening lijdt. Velen onder hen zullen aanbieden een diagnose te stellen voor wat jou overkomt, of wat bij jou ophoudt met functioneren. Ondanks het feit dat deze aanbevelingen allemaal goed bedoeld zijn, is het een arts die de diagnose voor migraine dient te stellen. Hij of zij heeft de nodige opleiding en kennis daarvoor. De basis voor een behandelingsschema met een grote kans op succes hangt immers af van een correcte diagnose.

Wanneer je denkt dat je aan migraine lijdt, moet je eerst en vooral je huisarts bezoeken. Wanneer deze het nodig acht, zal hij of zij u doorverwijzen naar een neuroloog die dan de nodige tests zal uitvoeren om een diagnose te stellen en een behandeling op maat voor te schrijven.