Concentratieproblemen rond de zwangerschap

Concentratieproblemen rond de zwangerschap

Een zwangerschap is uitputtend en concentratieproblemen zijn een veelvoorkomend verschijnsel. Hoe komt het dat sommige (aanstaande) moeders ook geestelijk op zijn en zich niet kunnen concentreren? En belangrijker, wat sleept je hier door heen?

Bachbloesems, de geheel natuurlijke remedie die emoties terug in balans brengen, zijn bij en na de zwangerschap bijzonder welkom.

Oorzaken van concentratieproblemen rond de zwangerschap

Wanneer je je mentaal richt op slechts een zaak – bijvoorbeeld de zwangerschap – en hier alles voor opzij zet, lijkt het of concentratieproblemen aan jou niet besteed zijn. Je ben juist supergeconcentreerd. Echter, vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal, inbeslaggenomen zijn vanwege het zwanger zijn en hormonale veranderingen ondermijnen je concentratie wel degelijk. Zelfs als je niet meer zwanger bent dan kan de concentratie sterk verminderd blijven. Je voelt je geestelijk ‘leeg.’

Gedurende de tijd dat je zwanger bent worden je hormonen flink op de proef gesteld. Stemmingswisselingen, die zich kenmerken door pieken en dalen kort op elkaar, blijven soms ook na het zwanger zijn bestaan. Je blijft piekeren en kan niet echt genieten van het moederschap. Je hebt minder plezier in dingen die je vroeger juist wel leuk vond.

Soms voelt een moeder zich rusteloos en waardeloos omdat de concentratie ontbreekt, zelfs voor alledaagse dingen als het verzorgen van de baby. Wat kun je hier nu aan doen?

Oplossingen voor concentratieproblemen rond de zwangerschap

Fysiek gaat de zwangerschap ten koste van je energiereserves en concentratieproblemen spelen op. Het feit dat de ongeboren baby voedingsstoffen onttrekt, kan leiden tot concentratieproblemen. Zo is een tekort aan vitamine B12 denkbaar. Dit kan leiden tot bloedarmoede met als symptomen moe zijn, problemen hebben met concentratie en geheugen of depressiviteit.

Vitaminereserves aanvullen dus. Vitamine pillen helpen je concentratieproblemen te verminderen. Vitamine C zorgt voor een betere concentratie omdat dit het zuurstoftransport in ons lichaam bevordert. In de hersenen bepalen neuronen en neurotransmitters de mate van concentratie. Vitamine B verbetert in zijn algemeenheid de hersenfuncties en helpt het afsterven van hersencellen te voorkomen. Zo zorgt vitamine B12 voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine komt alleen voor in vlees en vis en hiervan afgeleide producten zoals eieren, kaas, melk en yoghurt. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede. Dat houdt in een tekort aan rode bloedlichaampjes. Je voelt je moe, je hebt problemen met je concentratie en geheugen en je krijgt mogelijk last van depressiviteit.

Concentratie betekent ‘aandacht (kunnen) hebben voor iets specifieks.’ Dat kan de zwangerschap zelf zijn. De kunst is dan toch de alledaagse dingen te ordenen. Je kan je aandacht ook op ander zaken dan de zwangerschap richten door bijvoorbeeld lijstjes op te stellen.

Bachbloesems tot slot, bieden ook uitkomst, niet alleen voor een betere concentratie maar ook voor sterke gemoedswisselingen, angsten, depressiviteit en lusteloosheid. Zo is er een speciale Bachbloesem mix 53 samengesteld. Is vooral de concentratie een probleem? Dan is er sindskort Bachbloesem mix 42. Deze mix is speciaal samengesteld voor mensen met Attention Deficit Disorder (ADD) maar kunnen iedereen van dienst zijn. Wil je hier meer over weten, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.