De emoties bij ADD

De emoties bij ADD

Wanneer er bij je ADD werd vastgesteld, gingen er vast en zeker zeer veel emoties door je heen. En je bent niet alleen, want vele ADD patiënten gaan door diezelfde emoties. Ook moeten vele ADD patiënten dagelijks vechten tegen heel wat vooroordelen, wat natuurlijk geen positieve gevolgen heeft voor de emoties van de ADD patiënt.

De emoties bij ADD: onzekerheid

Onzekerheid is zonder twijfel één van de meest voorkomende emoties bij ADD. Dit heeft eigenlijk niets te maken met de aandoening zelf, maar wel hoe de leefomgeving met deze aandoening omgaat.

De ontwikkeling van onzekerheid gebeurt meestal intenser bij personen waar ADD later is vastgesteld, zoals de middelbare of hogeschool. Door de problemen die zij met ADD meemaakten, hebben zij vele problemen ondervonden – zowel op school als in het sociale leven. Dit heeft hun zelfvertrouwen een grote deuk gegeven, waardoor onzekerheid de kop opsteekt bij de meeste handelingen.

Een vroege diagnose kan zeker de oplossing bieden en zelfs onzekerheid voorkomen. Ook hoe de nabije leefomgeving omgaat met de ADD patiënt is van het grootste belang. Indien de patiënt op niet vele medeleven of begeleiding van de omgeving kan rekenen, zal onzekerheid de kop opsteken en de problemen erger gaan maken.

Emoties zoals onzekerheid dienen bij de ADD patiënt zeker te worden voorkomen, dit om de ADD aan te pakken en het sociale leven van de patiënt te vergemakkelijken.

De emoties bij ADD: sociale problematiek

De emoties van de ADD patiënt komen zeer vaak tot uiting op het sociale vlak. De ADD patiënt heeft namelijk een hoge sociale intelligentie. Deze intelligentie uit zich tot het analyseren van eender welke sociale handeling, bijvoorbeeld verliefdheid.

Een relatie van een ADD patiënt verloopt meestal anders dan bij een persoon die niet aan ADD leidt. In het begin lijkt er helemaal geen probleem. Toch gaat de relatie na enige tijd meestal problemen vertonen, dit door de gedachtestroom van de ADD patiënt. Gevoelens uiten is niet evident voor de ADD patiënt en dit uit zich vaak door problemen in een langdurige relatie.

De onzekerheid en het laag zelfbeeld die ADD patiënten doormaken draagt hier zeker toe bij. Een begrijpende partner voor een ADD patiënt is een absolute noodzaak. Ook al doen er zich geen problemen in het begin voor, deze problemen kunnen zich later toch gaan ontwikkelen. De partner dient altijd de emoties van de ADD patiënt in gedachten te houden.

De emoties bij ADD: begeleiding

Gelukkig is er hedendaags heel wat begeleiding beschikbaar voor ADD patiënten die met hun emoties geen blijf weten of deze niet kunnen plaatsen. Deze begeleiding is niet alleen beschikbaar voor de ADD patiënt zelf, maar ook voor de omgeving. Zo is er bijvoorbeeld begeleiding voor het hele gezin, partner, ouders of kinderen.

In een dergelijke begeleiding worden de emoties van de ADD patiënt nader bekeken en kunnen ze ook een plaats worden gegeven. Dit maakt de emoties voor de ADD patiënt beter verstaanbaar en kan men er ook mee gaan leven. Ook voor de omgeving is een dergelijke begeleiding voor emoties bij ADD noodzakelijk.